iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ucierane pieguski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wyszły całkiem smaczne ciasteczka choć mogły mieć więcej czekolady.

Ucierane pieguski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ucierane pieguski

 

  • 30 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1 szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżkę rumu
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Ucierane pieguski
Masło utrzeć z cukrem do utartego kremu dodać żółtka i nadal ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i na koniec rum. Do gładkiego ciasta dodać rodzynki i pokrojona w grube kawałki czekoladę, wymieszać. Blaszkę delikatnie natłuścić i przy pomocy dwóch łyżek maczanych w zimnej wodzie (ciasto inaczej będzie się kleić do łyżki) kłaść małe porcję ciasta lekko je spłaszczając. Piec w gorącym piekarniku, aż ciastka ładnie się zrumienią.
Ucierane pieguski
Do gładkiego ciasta dodać rodzynki i grubo pokrojoną czekoladę
Ucierane pieguski
Łyżką maczaną w wodzie kłaść małe porcje ciasta
Ucierane pieguski
Piec na złoty kolor w gorącym piekarniku, następnie przestudzić

Tagi:

czekolada