zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Uda imbirowo-ketchupowo-majonezowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Od jakiegoś czasu bardzo polubiliśmy marynatę na bazie majonezu i ketchupu. Dziś dodałam imbiru co prawda z torebki ale imbir nadał ciekawy smak udkom.

Uda imbirowo-ketchupowo-majonezowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uda imbirowo-ketchupowo-majonezowe

 

  • 3 udka z kurczaka
  • Marynata :
  • 1 łyżka imbiru ( płaska )
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Uda imbirowo-ketchupowo-majonezowe
Udka dokładnie umyć i osuszyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą posmarować udka najpierw pod spodem a potem po ułożeniu ich na blaszce z wierzchu. Udka zostawić w marynacie na dwie godziny a potem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec udka około godziny. Upieczone udka podawać np. z sałatka i ziemniakami.
Uda imbirowo-ketchupowo-majonezowe
Etap 1 Składniki marynaty wymieszać i .............
Uda imbirowo-ketchupowo-majonezowe
Etap 2 Posmarowac najpierw spód udek a potem
Uda imbirowo-ketchupowo-majonezowe
Etap 3 Posmarowac marynatą górę udek resztą marynaty
Uda imbirowo-ketchupowo-majonezowe
Etap 4 Udka upiec i podawać na gorąco ...