Sposób przygotowania:
Aromatyczne udka kurczaka
Udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę z kostki drobiowej, oliwy z oliwek, sosu sojowego, słodkiej czerwonej papryki, majeranku i pieprzu. Kostkę rozcieramy za pomocą widelca i mieszamy z pozostałymi składnikami. Marynatę nanosimy na jedna stronę udka i układamy je posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni grillowej i podsmażamy około 5 minut, smarujemy drugą stronę udek, odwracamy i smażymy drugą stronę. Podlewamy udka wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem 10 minut, odwracamy, uzupełniamy wodę i dusimy kolejne 10 minut, do odparowania płynu. Udka wykładamy na talerze i dekorujemy różyczką z pomidora i zielonymi papryczkami. Moi panowie jedli udka z bułka pszenną.