eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Udka duszone bez tłuszczu Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne,marynowane udka kurczaka duszone bez tłuszczu.

Udka duszone bez tłuszczu Eli

Składniki:

Udka duszone bez tłuszczu Eli

 

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka kucharka
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Udka duszone bez tłuszczu Eli
Na suchej patelni uprażyć (uważać żeby nie przypalić) ziarna kolendry i kumin.Uprażone ziarna przełożyć do moździerza i rozetrzeć(gdy nie mamy moździerza,to można ostudzone nasiona włożyć do torebki foliowej i zmiażdżyć ciężkim rondlem)Ze wszystkich składników (oprócz kostki mięsnej,mąki,cebuli i ząbków czosnku) przygotować marynatę.Udka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,posmarować marynatą i włożyć do lodówki na noc.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Udka wyjąć,oczyścić z marynaty i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Rozgrzać wysoką patelnię teflonową z grubym dnem.Na mocno rozgrzaną patelnię położyć udka i smażyć (bez tłuszczu (bo wytopi się z udek) na rumiano z obu stron.Dodać cebulę,czosnek i smażyć jeszcze,aż cebula się lekko zrumieni.Udka podlać wodą,dodać pokruszoną kostkę mięsną i dusić do miękkości.Wyjąć mięso na półmisek.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam udka z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii),czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii) i surówką z kapusty kiszonej (przepis w mojej galerii).