ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka duszone w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie obiadow, jest bardzo sycące i lekkie jednocześnie, podane z tłuczonymi ziemniakami smakuje wybornie.

Udka duszone w sosie własnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka duszone w sosie własnym

 

  • udka bez skóry i kości 8 sztuk,
  • przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • woda 4 szklanki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa w płynie 1 łyżeczka,
  • śmietana 12% 2 łyżki,
  • woda 1 szklanka,
  • mąka pszenna 2 łyżki

 

  • buraczki małe 1/2 kg,
  • cukier 1 łyżka,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • ocet jabłkowey 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki

 

 

  • ziemniaki ugotowane 1 kg,
  • natka p[ietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Udka duszone w sosie własnym
Udka kurczaka bez kości i skóry natrzeć przyprawą do kurczaka, odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Na gorącym oleju zrumienić udka, dolać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości udek.

Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do udek i mieszać do zagęszczenia sosu.

Ugotowane buraczki zetrzeć na tarczy rozdrabniacza i wsypać do miski, wymieszać z pokrojoną cebulą, cukrem, solą, pieprzem, olejem, octem jabłkowym.

Marchewki malutkie ugotować do miękkości w wodzie z solą, potem wodę wylać, dodać masło i bułkę tartą, wymieszać.

Udka w sosie podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami, marchewką, posypać posiekaną natką pietruszki.
Udka duszone w sosie własnym.
Sos jest bardzo artomatyczny i pyszniutki.
Udka duszone w sosie własnym.
Buraczki takie lubimy i do pieczywa, do twarożku.