Sposób przygotowania:
Udka duszone w sosie własnym
Udka kurczaka bez kości i skóry natrzeć przyprawą do kurczaka, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Na gorącym oleju zrumienić udka, dolać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości udek.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do udek i mieszać do zagęszczenia sosu.
Ugotowane buraczki zetrzeć na tarczy rozdrabniacza i wsypać do miski, wymieszać z pokrojoną cebulą, cukrem, solą, pieprzem, olejem, octem jabłkowym.
Marchewki malutkie ugotować do miękkości w wodzie z solą, potem wodę wylać, dodać masło i bułkę tartą, wymieszać.
Udka w sosie podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami, marchewką, posypać posiekaną natką pietruszki.
Na gorącym oleju zrumienić udka, dolać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości udek.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do udek i mieszać do zagęszczenia sosu.
Ugotowane buraczki zetrzeć na tarczy rozdrabniacza i wsypać do miski, wymieszać z pokrojoną cebulą, cukrem, solą, pieprzem, olejem, octem jabłkowym.
Marchewki malutkie ugotować do miękkości w wodzie z solą, potem wodę wylać, dodać masło i bułkę tartą, wymieszać.
Udka w sosie podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami, marchewką, posypać posiekaną natką pietruszki.