bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Udka faszerowane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Zwykłe udka z kurczaka nie muszą być nudne, możemy je odmienić faszerując je pieczarkami. Są bardzo soczyste i smaczne, polecam.

Udka faszerowane pieczarkami

Składniki:

Udka faszerowane pieczarkami

 

  • 1 kilogram udek z kurczaka
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 0,5 kilograma pieczarek
  • 1 cebula
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Udka faszerowane pieczarkami
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy z nich kości, nacieramy przyprawą do kurczaka, solą oraz słodką papryką, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na oleju razem z cebulą, odstawiamy do ostudzenia.

Pierś z kurczaka mielimy, dodajemy do podsmażonych pieczarek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Udka napełniamy przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami.

Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.