sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Udka faszerowane wołowiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczyste i złociste mięso z kurczaka z wołowym wnętrzem ma podwójne zastosowanie w mojej kuchni. Wspaniale smakuje na ciepło jako drugie danie a kiedy ocaleje chociaż jedno, kroję je w plasterki i układam na kanapkach.

Udka faszerowane wołowiną

Składniki:

Udka faszerowane wołowiną

Składniki

  • 8 udek drobiowych
  • 200 g mielonej wołowiny
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Udka faszerowane wołowiną
Udka dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy kości. Olej mieszamy z przyprawą do kurczaka. Mięso nacieramy tylko wewnątrz połową marynaty. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na większej ilości smalcu, z racji tego, że wołowina jest dość sucha. Dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz przyprawą do mięsa mielonego.

Farsz dzielimy na 8 części. W każdym udku umieszczamy po jednej. Dokładnie zaszywamy i nacieramy pozostałą marynatą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz. Udka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub owijamy folią aluminiową.

Pieczemy około 35 minut w 200 stopniach. Pod koniec możemy je odkryć aby się delikatnie zrumieniły.