Sposób przygotowania:
Udka faszerowane ogórkiem
Z udek wyluzować kości ( ostrożnie by nie uszkodzić skórki). Ułożyć skórą do dołu. Posypać wnętrze pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Ułożyć na każdym umyty i przycięty do wielkości udka mały ogóreczek. Zawinąć . Związać nicią do mięs. Obsypać po wierzchu mieloną papryką . Na małej patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do małego garnuszka. A na patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulę i pokrojonego pomidora. Chwilę smażyć mieszając . Przełożyć do udek. Zalać wodą. Wsypać po łyżeczce ziół ( kwiaty jadalne i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ) i pół łyżeczki przyprawy do zup i sosów. Dusić na małym gazie 45 minut. Sos powinien sie zgotować do pół szklanki i rozgotować. Udka wyjąć . Usunąć nici. Sos doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami posypane zieleniną . *Zamiennie możemy użyć zioła typu prowansalskie, granulowany czosnek, suszone pomidory - chodzi o to by sos zyskał smak zbliżony do smaków włoskich