Sposób przygotowania:
Udka faszerowane według zewy
Udka umyć, zdjąć z nich skórę ale do końcówki kostki i w tym miejscu kostkę odciąć. Resztę mięsa wytrybować a kości zostawić do ugotowania np. wywaru na zupę. Cebulę i marchew obrać i umyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić mięso z udek, marchew, cebulę oraz fetę na grubym sicie.
Do zmielonych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą oraz przyprawy i wyrobić masę. Przygotowaną masą napełniać ciasno powstałe po usunięciu mięsa i kości woreczki ze skóry z końcówką kostki. Nadmiar skóry zawinąć i gotowe udka układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną lub masłem. Udka posypać słodka papryką. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić je do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 70 minut. Po upływie 50 minut zdjąć pokrywę naczynia i dalej udka piec do zrumienienia się skórki do końca ustawionego czasu. Po upieczeniu wyjąć udka z naczynia i zostawić na około 5 minut. Potem można już udka pokroić na kawałki aby ładnie się prezentowały na talerzu. Takie udka podawać np. z ziemniakami i mizerią.
Do zmielonych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą oraz przyprawy i wyrobić masę. Przygotowaną masą napełniać ciasno powstałe po usunięciu mięsa i kości woreczki ze skóry z końcówką kostki. Nadmiar skóry zawinąć i gotowe udka układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną lub masłem. Udka posypać słodka papryką. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić je do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 70 minut. Po upływie 50 minut zdjąć pokrywę naczynia i dalej udka piec do zrumienienia się skórki do końca ustawionego czasu. Po upieczeniu wyjąć udka z naczynia i zostawić na około 5 minut. Potem można już udka pokroić na kawałki aby ładnie się prezentowały na talerzu. Takie udka podawać np. z ziemniakami i mizerią.




2milutka
zbysiowa
edytaha
zewa
jaNina
Cukiereczek13
monikaT83
Danie jest super super super!!!!!!!!!!!!!!!!1
mala-madzia
Oj taaak, Ewa to zdecydowanie mistrzyni na gotujmy :D
Świetne danie :)
Netka
kołczu
zewa
gusia1000
mysza75
darmiona
zewa