Sposób przygotowania:
Udka na śliwkowo
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką( dość mocno).
Cebulę obieramy i dowolnie kroimy. Mięso przekładamy do blaszki, obsypujemy cebulą i skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min. Śliwki płuczemy , wyjmujemy pestki(można je pokroić) i obkładamy podpieczone mięso, lekko polewamy miodem(można pominąć).
Śliwki kładziemy też na spód blaszki pomiędzy udka( wtedy śliwki puszczają sok i od dołu mięsko przechodzi smakiem owoców ).
Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy do miękkości na sam koniec można folię zdjąć.
Cebulę obieramy i dowolnie kroimy. Mięso przekładamy do blaszki, obsypujemy cebulą i skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min. Śliwki płuczemy , wyjmujemy pestki(można je pokroić) i obkładamy podpieczone mięso, lekko polewamy miodem(można pominąć).
Śliwki kładziemy też na spód blaszki pomiędzy udka( wtedy śliwki puszczają sok i od dołu mięsko przechodzi smakiem owoców ).
Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy do miękkości na sam koniec można folię zdjąć.