katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Udka na śliwkowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam śliwki i bardzo lubię też połączenie mięska i owoców. Nogi kurczaka ze śliwkami były bardzo smaczne.

Udka na śliwkowo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka na śliwkowo

 

  • pałki kurczaka 8 szt
  • udka kurczaka 8 szt
  • cebula 2 szt średnie
  • miód 1-2 łyżki
  • śliwki (u mnie węgierki)
  • sól i pieprz
  • papryka w proszku
  • olej

Sposób przygotowania:

Udka na śliwkowo
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką( dość mocno).

Cebulę obieramy i dowolnie kroimy. Mięso przekładamy do blaszki, obsypujemy cebulą i skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min. Śliwki płuczemy , wyjmujemy pestki(można je pokroić) i obkładamy podpieczone mięso, lekko polewamy miodem(można pominąć).

Śliwki kładziemy też na spód blaszki pomiędzy udka( wtedy śliwki puszczają sok i od dołu mięsko przechodzi smakiem owoców ).

Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy do miękkości na sam koniec można folię zdjąć.
Udka na śliwkowo
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką.
Udka na śliwkowo
Śliwki płuczemy i wyjmujemy pestki, można pokroić.
Udka na śliwkowo
smaczne mięsko z owocową nutką ,cebulką i nutka miodu.

Tagi:

kurczak danie