WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pulpeciki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpeciki wieprzowe smażone na patelni a następnie duszone z cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.

Pulpeciki z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki z patelni

 

  • ok.250 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • ok. 200 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z patelni

ETAP 1:

Mięso wieprzowe umyć i mielić w maszynce do mielenia razem z jedną obraną cebulą. Do mięsa wbić jajko, włożyć majonez, wsypać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Z masy formować małe pulpeciki i obtaczać je w mące. Układać na patelni na gorącym oleju. Obsmażyć.

Do pulpetów dodać pokrojoną drugą cebulę i startą marchewkę. Smażyć razem mieszając kilka minut a następnie wlać sos pomidorowy. Dusić razem ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać np. z ziemniakami lub ryżem.

Pulpeciki z patelni
Sos pomidorowy dodany do usmażonych pulpecików i warzyw
Pulpeciki z patelni
starta marchewka i cebula dodane do pulpecików
Pulpeciki z patelni
pulpeciki wieprzowe obsmażone na patelni na oleju
Pulpeciki z patelni
uformowane pulpeciki ułożone na gorącym oleju