Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1349]

Kurczak a'la BBQ

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niedawno robiłam podudzia z kurczaka w ostro-słodkiej marynacie na bazie ananasa. Tym razem również postawiłam na ostro-słodkie smaki i przygotowałam podudzia z kurczaka a'la BBQ.

Kurczak a'la BBQ

Składniki:

Kurczak a'la BBQ

 

Na sos:

  • 1 szklanka ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 dag śliwek suszonych
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak a'la BBQ
Przygotowujemy mieszankę przypraw, łącząc sól, pieprz cayenne, ostrą i słodką papryką mieloną i czosnek granulowany w równych proporcjach.

Podudzia z kurczaka opłukujemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw. Mięso polewamy olejem, odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy w kostkę. Ketchup łączymy z oliwą, sosem sojowym, śliwkami, dodajemy sól i pieprz, podgrzewamy ok. 30 minut. Następnie sos blendujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy krótko podudzia. Przekładamy je do natłuszczonej blachy, zalewamy sosem. Pieczemy ok.50 minut w 190 st.C.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.