Sposób przygotowania:
Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy przyprawami i olejem, odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce. Cebule obieramy i kroimy w piórka, pora oczyszczamy, płuczemy i kroimy w dość grube krążki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Do woreczka do pieczenia wkładamy udka i warzywa, następnie podlewamy kilkoma łyżkami oleju i pieczemy do miękkości około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy kilkucentymetrowe kluski, tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia. Należy uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
3. Na talerze nakładamy udko, porcje warzyw i kopytek. Podajemy.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy kilkucentymetrowe kluski, tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia. Należy uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
3. Na talerze nakładamy udko, porcje warzyw i kopytek. Podajemy.