szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Tymiankowe udka pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Udka z kurczaka pieczone w tymianku to obiad dla miłośników drobiu. U mnie w domu pojawiają się dość często

Tymiankowe udka pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowe udka pieczone

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowe udka pieczone
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ja usuwam z udek skórkę, aby danie było mniej tłuste i zdrowsze. Udka posypujemy w wierzchu delikatnie solą, pieprzem, a następnie tymiankiem i ostrą paprykę. Udka przekładamy do naczyń żaroodpornych i przykrywamy folią aluminiową. Wkłądamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
Tymiankowe udka pieczone
Etap 1 Udka myjemy osuszamy i usuwamy skórkę
Tymiankowe udka pieczone
Etap 2 Udka oprószamy solą i pieprzem z każdej strony
Tymiankowe udka pieczone
Etap 3 Następnie posypujemy papryką i tymiankiem
Tymiankowe udka pieczone
Etap 4 Przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią