Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Udka pieczone z żurawiną :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo prosta glazura miodowa z suszoną żurawiną

Udka pieczone z żurawiną :

Składniki:

Udka pieczone z żurawiną :

 

  • 2 uda z kurczaka ( całe ćwiartki )
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu ( płaskie )
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżka ( płaska ) majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z żurawiną :
Zagotować marynatę z wody, oleju, miodu, suszonej żurawiny, pieprzu , mielonej papryki , majeranku , szczypty soli i sosu sojowego . Na małym gazie dusić aż marynata zrobi się gęsta . Ostudzić . Udka z kurczaka natrzeć marynatą i zostawić na godzinę .Ułożyć mięso w szkiełku do zapiekania , przykryć i wstawić do zimnego piekarnika ( można obok ułożyć obrane ziemniaczki posmarowane odrobina marynaty - resztę marynaty zachować ).Nastawić piekarnik na 200 * C i piec godzinę ( od osiągnięcie temperatury ).Odkryć i rozsmarować na mięsie resztę marynaty . Dopiec odkryte tak by zrobiła się chrupiąca skórka ok.15 minut .