WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2132]

Udka pieczone ziołowo - czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku w ziołowo - czosnkowej marynacie. Są delikatne w smaku i bardzo smaczne.

Udka pieczone ziołowo - czosnkowe

Składniki:

Udka pieczone ziołowo - czosnkowe

 

Sposób przygotowania:

Udka pieczone ziołowo - czosnkowe

ETAP 1:

Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego. Udka posmarować po wierzchu olejem przy użyciu pędzelka. 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i natrzeć nim udka.

Zioła prowansalskie i majeranek rozetrzeć w rękach i wymieszać.

Ziołami posypać udka. Mięso posypać też solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i posypać nią udka.

Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać i pokroić na kawałki. Posypać nim udka. Naczynie wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni.