WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 829]

Udka pieczone z ziemniakami na gęsim smalcu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka pieczone razem z ziemniakami, aromatyczne i soczyste.

Udka pieczone z ziemniakami na gęsim smalcu

Składniki:

Udka pieczone z ziemniakami na gęsim smalcu

 

  • udka z kurczaka
  • małe ziemniaki
  • ok 3 łyżki gęsiego smalcu
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do drobiu
  • sól

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z ziemniakami na gęsim smalcu
Udka marynujemy przez noc w czosnku i przyprawie. Małe ziemniaki obieramy i układamy w naczyniu żaroodpornym w całości. Lekko solimy. Udka podsmażamy na gęsim tłuszczu, aż się lekko zrumienią. Układamy je na ziemniakach i polewamy pozostałym tłuszczem. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, aż mięso będzie miękkie, a ziemniaki przyrumienione.