malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Udka w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie udka są smaczne i aromatyczne. Do tego bardzo miękkie. Powstałym sosem możemy polewać ziemniaki.

Udka w pomidorach

Składniki:

Udka w pomidorach

 

  • 2 kg udek z kurczaka,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego,
  • łyżka papryki ostre
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 papryczka chili.

Sposób przygotowania:

Udka w pomidorach
Z udek wyjmujemy kości, Udka nacieramy czosnkiem, solimy, paprykę ostrą mieszamy z mąką, udka panierujemy mąką i obsmażamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę kroimy w kostkę, układamy na udkach, następnie posiekaną cebulę, zalewamy pomidorami oraz bulionem. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni.