iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Udka w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Udka dzięki sokowi z pomidorów są bardzo soczyste i aromatyczne. Sosem pomidorowym możemy polać ziemniaki do obiadu.

Udka w pomidorach

Składniki:

Udka w pomidorach

 

  • 2 kg udek z kurczaka,
  • 1 kg pomidorów,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula.

Sposób przygotowania:

Udka w pomidorach
Udka myjemy, osuszamy. Mieszamy przyprawy z octem winnym oraz oliwą i przeciśniętym czosnkiem, udka smarujemy marynatą, odstawiamy na 3 godziny. Cebulę, pomidory kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy część pomidorów, następnie udka i przykrywamy pomidorami. Pieczemy około godziny pod przykryciem w temp. 160 stopni. Podajemy z ziemniakami.