Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Udka z kurczaka faszerowane papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Można podawać je z ziemniakami lub ryżem. Każdemu będą smakować.

Udka z kurczaka faszerowane papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z kurczaka faszerowane papryką

 

  • 3 udka z kurczaka
  • po 1/2 strąka papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka faszerowane papryką
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Paprykę z cebulą podsmaż 5 minut na oliwie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Udka umyj. Ostrym nożem wytnij kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. W lukę po usuniętych kościach włóż porcję farszu paprykowego. Mięso zwiń i zepnij wykałaczkami. Olej wymieszaj z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną, majerankiem, solą oraz pieprzem. Marynatą natrzyj mięso. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz godzinę w temperaturze 190 stopni.
Udka z kurczaka faszerowane papryką
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Udka z kurczaka faszerowane papryką
Paprykę z cebulą podsmaż 5 minut na oliwie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Udka z kurczaka faszerowane papryką
Udka umyj. Ostrym nożem wytnij kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. W lukę po usuniętych kościach włóż porcję farszu paprykowego. Mięso zwiń i zepnij wykałaczkami.
Udka z kurczaka faszerowane papryką
Olej wymieszaj z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną, majerankiem, solą oraz pieprzem. Marynatą natrzyj mięso. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz godzinę w temperaturze 190 stopni.