anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Faszerowane udka z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Te danie polecam smakoszom udek z kurczaka, z grilla.

Faszerowane udka z kurczaka

Składniki:

Faszerowane udka z kurczaka

 

  • 8 udek z kurczaka
  • 10 dag szynki tyrolskiej
  • czerwona papryka
  • mały ogórek konserwowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • tłuszcz do wysmarowania
  • naczynia żaroodpornego

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka z kurczaka
Z udek kurczaka usunąć kości, obtoczyć solą i pieprzem. Paprykę, szynkę, ogórek konserwowy pokroić w plastry, dodać do małego garnuszka i wymieszać z natką pietruszki. Do udek wkładać farsz w miejsce kości. Uformować udka i obtoczyć w tartej bułce. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 C przez 60 minut. Można również upiec je na ruszcie grilla. Podczas pieczenia na grillu należy, co pewien czas smarować udka roztopionym smalcem.