renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze. To są 2 główne składniki, a marynata zawiera jeszcze kilka innych.

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze

 

  • 3 udka z kurczaka

 

  • Na marynatę:
  • 2 ząbki czosnku
  • pół białej cebuli
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 10 łyżek aroniówki
  • 10 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze

Etap 1

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

Etap 2

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze
Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i czosnku.

Imbir obrać i zetrzeć na tarce.

Etap 3

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze
Dodać do marynaty aroniówkę, sos sojowy i paprykę.

Dodać do marynaty aroniówkę, sos sojowy i paprykę, wszystko wymieszać.

Etap 4

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze
Udka z kurczaka ułożyć w naczyniu, w którym będą pieczone.

Udka z kurczaka ułożyć w naczyniu, w którym będą pieczone.

Etap 5

Udka z kurczaka marynowane w aroniówce i imbirze
Udka zamarynować przez około 2 godziny, po tym czasie włożyć do piekarnika.

Udka zamarynować przez około 2 godziny, po tym czasie włożyć do piekarnika na 180 stopni i piec przez ok. godzinę. Podawać z surówką i ziemniakami.