Sposób przygotowania:
Domowe burgery z bakłażanem i batatem
Kotlety do burgera robimy według mojego przepisu:
1) Do miski wrzucamy mięso mielone z łopatki.
2) Następnie wbijamy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i oregano.
3) Wszystko razem łączymy.
4) Mięsną masę dzielimy na 4 porcje i kształtujemy kotlety do burgera.
5) Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso i smażymy z obu stron na złoty kolor.
6) Po usmażeniu przekładamy na ręcznik kuchenny aby kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Następnie:
7) Bakłażana myjemy i kroimy na plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy batata, kroimy tak jak chcemy - ja kroiłam na nierówne plastry, solimy i pieprzymy.
8) Bakłażana i batata smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i układamy na ręczniku kuchennym.
9) Bułki przekrajamy na pół - tak aby dół był trochę większy.
10) Spód bułek smarujemy majonezem i układamy na niego sałatę, ser i kotleta.
11) Na kotleta kładziemy warzywa - bakłażana i batata i przykrywamy górą bułki.
1) Do miski wrzucamy mięso mielone z łopatki.
2) Następnie wbijamy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i oregano.
3) Wszystko razem łączymy.
4) Mięsną masę dzielimy na 4 porcje i kształtujemy kotlety do burgera.
5) Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso i smażymy z obu stron na złoty kolor.
6) Po usmażeniu przekładamy na ręcznik kuchenny aby kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Następnie:
7) Bakłażana myjemy i kroimy na plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy batata, kroimy tak jak chcemy - ja kroiłam na nierówne plastry, solimy i pieprzymy.
8) Bakłażana i batata smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i układamy na ręczniku kuchennym.
9) Bułki przekrajamy na pół - tak aby dół był trochę większy.
10) Spód bułek smarujemy majonezem i układamy na niego sałatę, ser i kotleta.
11) Na kotleta kładziemy warzywa - bakłażana i batata i przykrywamy górą bułki.