tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Domowe burgery z bakłażanem i batatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe burgery z kotletem z łopatki, serem żółtym, bakłażanem, batatem i sałatą. Szybkie i łatwe w przygotowaniu :)

Domowe burgery z bakłażanem i batatem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowe burgery z bakłażanem i batatem

Na kotlety

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Domowe burgery z bakłażanem i batatem
Kotlety do burgera robimy według mojego przepisu:

1) Do miski wrzucamy mięso mielone z łopatki.

2) Następnie wbijamy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i oregano.

3) Wszystko razem łączymy.

4) Mięsną masę dzielimy na 4 porcje i kształtujemy kotlety do burgera.

5) Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso i smażymy z obu stron na złoty kolor.

6) Po usmażeniu przekładamy na ręcznik kuchenny aby kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Następnie:

7) Bakłażana myjemy i kroimy na plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy batata, kroimy tak jak chcemy - ja kroiłam na nierówne plastry, solimy i pieprzymy.

8) Bakłażana i batata smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i układamy na ręczniku kuchennym.

9) Bułki przekrajamy na pół - tak aby dół był trochę większy.

10) Spód bułek smarujemy majonezem i układamy na niego sałatę, ser i kotleta.

11) Na kotleta kładziemy warzywa - bakłażana i batata i przykrywamy górą bułki.
Domowe burgery z bakłażanem i batatem
Bakłażana myjemy, batata obieramy, a następnie kroimy.
Domowe burgery z bakłażanem i batatem
Pokrojonego bakłażana w plastry solimy i odkładamy.
Domowe burgery z bakłażanem i batatem
Przyprawionego batata smażymy na rozgrzanym oleju.
Domowe burgery z bakłażanem i batatem
Bakłażana smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Domowe burgery z bakłażanem i batatem
Spód bułek smarujemy majonezem i układamy na niego sałatę, ser i kotleta.

Tagi:

bataty dania