paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Udka z imbirem i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne marynowane w świeżym imbirze i soku z cytryny udka. Pieczone wraz z masłem i miodem, mogą być podane zarówno z ziemniakami jak i ryżem.

Udka z imbirem i miodem

Składniki:

Udka z imbirem i miodem

 

Sposób przygotowania:

Udka z imbirem i miodem
Udka kurczaka opłukać i osuszyć. Natrzeć je solą, pieprzem oraz startym na tarce imbirem. Udka skropić sokiem z cytryny a następnie pozostawić na noc w tej marynacie.

Następnego dnia udka posypać do smaku ziołami prowansalskimi. Masło pokroić w kostkę lub wiórki i przełożyć na udka.

Udka piecz pod przykryciem w temperaturze około 180 stopni przez 50- 60. Podawać najlepiej z ziemniakami lub ryżem i surówką.