Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Udka z kurczaka w boczku, z papryką i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dania z kurczaka kojarzą mi się z niedzielnymi obiadami u babci i dlatego poprawiają mi humor. Tak przygotowane udka są bardzo smaczne i soczyste, a farsz warzywny świetnie wzbogaca ich smak.

Udka z kurczaka w boczku, z papryką i cebulą

Składniki:

Udka z kurczaka w boczku, z papryką i cebulą

 

  • 6 udek z kurczaka bez kości
  • 24 plastry boczku wędzonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 6 łyżeczek ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w boczku, z papryką i cebulą

ETAP 1:

Udka z kurczaka w boczku, z papryką i cebulą
Udka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną

Udka opłukujemy, osuszamy i posypujemy ze wszystkich stron solą, pieprzem i ostrą papryką mieloną.

ETAP 2:

Udka z kurczaka w boczku, z papryką i cebulą
Środek udek smarujemy musztardą i ketchupem

Z jednej strony (tej, która będzie od środka roladek) mięso smarujemy ketchupem i musztardą.

ETAP 3:

Udka z kurczaka w boczku, z papryką i cebulą
Do środka udek wkładamy paprykę i cebulę

Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka.
Paprykę i cebulę układamy na mięsie po stronie posmarowanej ketchupem i musztardą.
Mięso starannie zwijamy w roladki.

ETAP 4:

Udka z kurczaka w boczku, z papryką i cebulą
Udka owijamy boczkiem i pieczemy w piekarniku

Plasterki boczku układamy tak, aby dachówkowato nachodziły na siebie (ja na każde udko przeznaczałam po 4 plasterki boczku). Na boczku układamy udka i starannie je nim owijamy.

Mięso układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę i 25 minut w 180 st. C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.