Sposób przygotowania:
Szynka w glazurze miodowo-musztardowej
Mięso umyć, osuszyć i uformować w ładny kształt za pomocą sznurka. Natrzeć przetartym czosnkiem.
Do rondelka przełożyć wodę, goździki, ziele i gorczyce. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać ocet. Wymieszać, ostudzić. Do miski przełożyć mięso, zalać marynatą i wstawić na 12-14 godzin do lodówki.
Kolejnego dnia mięso wyjąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zostawić na blacie na około 1-1,5 godziny, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Następnie oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać zalewa. Przykryć pokrywka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Po 40 minutach zdjąć pokrywkę. Po kolejnych 15 wyjąć mięso i pokryć je glazura. Miód, musztardę i tymianek wymieszać i całość rozsmarować na szynce. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Do rondelka przełożyć wodę, goździki, ziele i gorczyce. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać ocet. Wymieszać, ostudzić. Do miski przełożyć mięso, zalać marynatą i wstawić na 12-14 godzin do lodówki.
Kolejnego dnia mięso wyjąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zostawić na blacie na około 1-1,5 godziny, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Następnie oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać zalewa. Przykryć pokrywka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Po 40 minutach zdjąć pokrywkę. Po kolejnych 15 wyjąć mięso i pokryć je glazura. Miód, musztardę i tymianek wymieszać i całość rozsmarować na szynce. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!