monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Szynka w glazurze miodowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, niezbyt skomplikowana do przygotowania szynka. Najwięcej czasu oczywiście zajmuje marynowanie, a reszta to już fraszka. Zapraszam:)

Szynka w glazurze miodowo-musztardowej

Składniki:

Szynka w glazurze miodowo-musztardowej

 

Sposób przygotowania:

Szynka w glazurze miodowo-musztardowej
Mięso umyć, osuszyć i uformować w ładny kształt za pomocą sznurka. Natrzeć przetartym czosnkiem.

Do rondelka przełożyć wodę, goździki, ziele i gorczyce. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać ocet. Wymieszać, ostudzić. Do miski przełożyć mięso, zalać marynatą i wstawić na 12-14 godzin do lodówki.

Kolejnego dnia mięso wyjąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zostawić na blacie na około 1-1,5 godziny, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Następnie oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać zalewa. Przykryć pokrywka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. 

Po 40 minutach zdjąć pokrywkę. Po kolejnych 15 wyjąć mięso i pokryć je glazura. Miód, musztardę i tymianek wymieszać i całość rozsmarować na szynce. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!