Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka z kurczaka w kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne danie to żeberka w kapuście kiszonej ja postanowiłam zmienić przepis i wypróbować danie z udek kurczaka w kapuście kiszonej. Danie wyszło pyszne, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Przekonaj się Sam/a.

Udka z kurczaka w kapuście

Składniki:

Udka z kurczaka w kapuście

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 opakowanie pomysł na soczystego kurczaka z ziołami i papryka.
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Sól

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w kapuście

I

Udka z kurczaka w kapuście
Przygotowanie mięsa z udek kurczaka, myjemy, osuszamy, doprawiamy i pieczemy.

1. Mięso myję, osuszam, kroję na połówki i doprawiam pomysłem na soczystego kurczaka z papryką i ziołami oraz solą. Mięso układam w woreczku do pieczenia na blaszce i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.

II

Udka z kurczaka w kapuście
Przygotowanie kapusty oraz grzybów. kapustę gotujemy i grzyby moczymy.

2. Grzyby suszone zalewa gorącą wodą i moczę. Kapustę kiszoną przekładam do garnka zalewam wodą i gotuję około 40 minut. Po tym czasie dodaję grzyby wraz z wodą z moczenia grzybów, powidła, ziele angielskie, listki laurowe i gotuję jeszcze 20 minut.
3. Kapustę po ugotowaniu układam w naczyniu razem z upieczonymi udkami.

III

4. Danie gotowe.
5. Smacznego.