Sposób przygotowania:
Pieczone pod majonezem udka z kurczaka
Udka umyć i osuszyć. Umieścić udka w naczyniu, w którym będziemy je piec. Polać udka oliwą z oliwek (niezbyt dużą ilością, dodać tyle oliwy, by można było nią natrzeć kurczaka) i posypać mięso solą, pieprzem oraz czerwoną mieloną papryką. Natrzeć oba udka oliwą i przyprawami, by mięso było całe pokryte powstałą z oliwy i przypraw marynatą. Tak przygotowane udka odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki. Do miski przełożyć majonez i wymieszać go z solidną dawką ziół prowansalskich. Wyjąć udka z lodówki i na ich wierzch rozsmarować majonez wymieszany z ziołami. Przykryć naczynie do zapiekania folią aluminiową. Naczynie z kurczakiem przykrytym folią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec udka przez około 35 minut, po czym zdjąć z góry folię aluminiową i piec jeszcze udka przez 10 minut już bez folii. Takiego kurczaka można zjadać z dowolnymi dodatkami ( z ziemniakami, ryżem, kaszami, chlebem), ja podałam go z czerwoną zasmażaną kapustą.