Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1281]

Udka z kurczaka zawijane w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Udka z kurczaka zawijane boczku- idealne na obiad dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania.

Udka z kurczaka zawijane w boczku

Składniki:

Udka z kurczaka zawijane w boczku

 

  • 3 udka z kurczaka,
  • 9 plastrów boczku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka zawijane w boczku

Przygotowanie mięsa

Udka z kurczaka zawijane boczku
Udka nacieram z każdej strony mieszanką przypraw.

Wszystkie przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej strony przyprawami.

Zawijanie w boczek

Udka z kurczaka zawijane boczku
Mięso zawijam dookoła w plasterki boczku.

Udka zawijam w plastry boczku, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym.

Pieczenie

Udka z kurczaka zawijane boczku
Mięso układam w naczyniu, skrapiam olejem i układam masło. Piekę.

Mięso skrapiam olejem. Na udkach rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Udka piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180 stopni.

W czasie pieczenia udka kilkakrotnie polewam wytworzonym sosem, a 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby boczek się zarumienił.

Tagi:

kurczak mięso