lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Udka nadziewane boczkiem i schabem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak nabiera lekkiego koloru ,szczypiorek lekko przylega do mięsa i nadaje mu wyjątkowego smaku . Całość prezentuje się znakomicie .

Udka nadziewane boczkiem i schabem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka nadziewane boczkiem i schabem

 

  • 4 udka z kurczaka dosyć spore , im większe tym lepsze

 

  • schab 100 gram

 

 

  • szczypior suszony 4 łyżki( miałam Bella Bis)

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udka nadziewane boczkiem i schabem
Udka myjemy, wycinamy kość i staramy się nie przeciąć środka. Myjemy schab i mielimy na średnich oczkach. Boczek mielimy na średnich oczkach. Łączymy zmielony boczek ze schabem. Dodajemy jajko i bułkę tartą namoczoną w 2 łyżkach wody. Wymieszałam wszystko dodałam sól pieprz i szczypior . Nadziałam udka i szczepiłam wykałaczkami. Na dno żaroodpornego naczynia starłam margarynę i posypałam szczypiorkiem. Ułożyłam udka na margarynie i obsypałam je czerwoną słodką zmieloną papryką wymieszaną z sola i pieprzem . Piekłam 60 minut w 200 stopniach , zdjęłam pokrywkę i polewałam sosem który powstał podczas pieczenia i dopiekłam już bez pokrywki . Wyszło pyszne .
Udka nadziewane boczkiem i schabem
Łączymy zmielony boczek ze schabem. Dodajemy jajko i bułkę tartą namoczoną w 2 łyżkach wody. Wymieszałam wszystko dodałam sól pieprz i szczypior
Udka nadziewane boczkiem i schabem
Nadziałam udka i szczepiłam wykałaczkami.
Udka nadziewane boczkiem i schabem
Na dno żaroodpornego naczynia starłam margarynę i posypałam szczypiorkiem.
Udka nadziewane boczkiem i schabem
Ułożyłam udka na margarynie i obsypałam je czerwoną słodką zmieloną papryką wymieszaną z sola i pieprzem . Piekłam 60 minut w 200 stopniach , zdjęłam pokrywkę i polewałam sosem który powstał podczas pieczenia i dopiekłam już bez pokrywki .