Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kurczak w objęciach boczku.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo wykwintne danie. Można nim zadowolić nawet tych naprawdę wybrednych gości. gości.

Kurczak w objęciach boczku.

Składniki:

Kurczak w objęciach boczku.

 

  • 4 udka z kurczaka,
  • 10 dag surowego wędzonego boczku,

 

  • marynata:
  • 100 ml dobrej oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy maggi,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • sól i pieprz (według upodobań)

Sposób przygotowania:

Kurczak w objęciach boczku.
Udka z kurczaka umyć. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć.Ułożyć w naczyniu. Przygotować marynatę: W tym celu wymieszać wszystkie składniki podane w przepisie. Marynatą polać mięso i naczynie przykryć (np. folią aluminiową). Odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie pałeczki wyjąć z marynaty i osączyć. Boczek włożyć do zamrażarki i lekko zamrozić (ale nie na "kamień"). Następnie pokroić go na możliwie jak najcieńsze plasterki. Plasterkami tymi owinąć dokładnie pałeczki. Boczek przymocować wykałaczkami. Tak przygotowane mięso ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min, polewając od czasu do czasu marynatą. Gdy mięso miękkie wyjąć go z naczynia i delikatnie usunąć wykałaczki. Podawać z grillowaną na specjalnej patelni cukinią i pieczonymi ziemniakami. Na talerzu mięso delikatnie polać sosem pozostałym z pieczenia.