eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Burrito Eli w tortilli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Burrito gotowałam pierwszy raz. Ale wyszło pyszne i całej rodzince bardzo smakowało. Muszę je częściej przygotowywać.

Burrito Eli w tortilli

Składniki:

Burrito Eli w tortilli

mięso

  • 75 dkg łopatki wieprzowej

warzywa

  • 2 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 puszki pomidorów 400g
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej

dodatki

  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 placków tortilli

Sposób przygotowania:

Burrito Eli w tortilli

przygotowanie mięsa

Burrito Eli w tortilli
Opłukane i osuszoną łopatkę pokroić w dużą kostkę.

Mięso opłukać,osuszyć i pokroić w dużą kostkę.

przygotowanie mięsa cd

Burrito Eli w tortilli
Pokrojoną łopatkę zmielić przez sitko z dużymi oczkami.

Pokrojone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie cebuli i czosnku

Burrito Eli w tortilli
Obraną cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie pomidorów

Burrito Eli w tortilli
Wyjęte z zalewy pomidory pokroić w kostkę.

Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Zalewę zachować do dania.

przygotowanie warzyw

Burrito Eli w tortilli
Wyłożoną i przepłukaną na sitku fasolę i kukurydzę odsączyć.

Fasolkę i kukurydzę konserwową wyłożyć na sitko,przepłukać zimną wodą i odsączyć.

przygotowanie burrito

Burrito Eli w tortilli
Do usmażonej cebuli i czosnku dodać mięso,przyprawy i przesmażyć.

Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,czosnek i smażyć aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodać mięso,paprykę,sól,pieprz i smażyć razem aż mięso zmięknie.

przygotowanie burrito cd

Burrito Eli w tortilli
Do mięsa dodać pomidory i przesmażyć.

Do przesmażonej łopatki dodać pokrojone pomidory i przesmażyć.

przygotowanie burrito cd

Burrito Eli w tortilli

Do potrawy dodać fasolę,kukurydzę i jeszcze razem przesmażyć. Placki tortilli podgrzać na suchej patelni,zwinąć w rożki i wypełnić burrito. Od razu podawać. Smacznego!