Sposób przygotowania:
Udka z syropem klonowym
Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na pół. Do rondelka wlać syrop klonowy, dodać sos sojowy oraz sok z cytryny. Wymieszać. Obrany ząbek czosnku zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do reszty marynaty razem z tymiankiem. Wymieszać. Postawić na ogień i ogrzewać do zagotowania. Gotować aż odrobinę zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać pieprz i sól. Wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i dobrze wymieszać aby cała marynata pokryła mięso. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do piekarnika na około 3-4 godziny. Następnie rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić mięso. Piec około 50 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia obrócić mięso na drugą stronę aby się zrumieniło. Wyjąć z piekarnika i dać "odpocząć" około 5 minut. Smacznego!