monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Udka z syropem klonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smakowite, aromatyczne, kruche i soczyste mięsko. Serdecznie polecam wszystkim kurczakożercom:) mój był bardzo zadowolony:))

Udka z syropem klonowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka z syropem klonowym

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Udka z syropem klonowym
Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na pół. Do rondelka wlać syrop klonowy, dodać sos sojowy oraz sok z cytryny. Wymieszać. Obrany ząbek czosnku zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do reszty marynaty razem z tymiankiem. Wymieszać. Postawić na ogień i ogrzewać do zagotowania. Gotować aż odrobinę zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać pieprz i sól. Wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i dobrze wymieszać aby cała marynata pokryła mięso. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do piekarnika na około 3-4 godziny. Następnie rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić mięso. Piec około 50 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia obrócić mięso na drugą stronę aby się zrumieniło. Wyjąć z piekarnika i dać "odpocząć" około 5 minut. Smacznego!
Udka z syropem klonowym
składniki marynaty zagotować i ostudzić
Udka z syropem klonowym
mięso piec około 50 minut w 220 st