Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Imbirowo- miodowo- sojowe udka z kurczak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, aromatyczne, słodko- ostre udka z kurczaka

Imbirowo- miodowo- sojowe udka z kurczak Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Imbirowo- miodowo- sojowe udka z kurczak

 

  • 8 dużych udek lub średnich ćwiartek z kurczaka
  • 7 cm kawałek świeżego imbiru
  • 70 ml sosu sojowego
  • 5-6 łyżek oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Imbirowo- miodowo- sojowe udka z kurczak
Udka z kurczaka dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, olej, miód oraz słodką paprykę, dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso i wkładamy do lodówki w niedużym naczyniu na 12 godzin. W tym czasie kilka razy mięso mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało. Po tym czasie przekładamy do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 170 stopni. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody- ale nie za dużo, aby skórka po upieczeniu była chrupiąca.
Imbirowo- miodowo- sojowe udka z kurczak
http://www.mojprzepisnawieczor.pl/#/galeria/152 Bernadetta Parusińska- Ulewicz- Biało- czerwona światowa kuchnia kibica