Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka z warzywami w pysznym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka z kurczaka zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu. Znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Koniecznie wypróbuj.

Udka z warzywami w pysznym sosie

Składniki:

Udka z warzywami w pysznym sosie

 

  • 4 udka z kurczaka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szt. marchwi
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Kilka grzybów Mun
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu chili słodkiego
  • Sól
  • Szczypta chili
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Udka z warzywami w pysznym sosie

I

Udka z warzywami w pysznym sosie
Przygotowanie udek kurczaka, myjemy, usuwamy kości, kroimy na małe kawałki i marynujemy.

1. Udka myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę i kroję na mniejsze kawałki. Przekłam do miski, dodaję trzy łyżki sosu sojowego jasnego, miód, skrobie ziemniaczaną oraz sól i dokładnie mieszam. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą.

II

Udka z warzywami w pysznym sosie
Przygotowanie wszytskich warzyw, myjemy, obieramy i kroimy.

2. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso z udek. Gdy mięso zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaję po kolei warzywa.

3. Marchew obieram, kroję w słupki
4. Następnie myję, obieram z nasion, kroję w drobne paseczki papryki.
5. Grzyby Mun odlewam z wody, kroję w paseczki.
6. Kapustę pekińską szatkuję drobno.

III

7. Mięso z warzywami podlewamy jedną szklanką wody, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego ciemnego, sos Chili, wsypujemy szczyptę Chili i ewentualnie solimy. Wszystko razem gotujemy do chwili aż warzywa i mięso będą miękkie.

8. Gotowe.
9. Smacznego.