Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Udko z kurczaka otulone papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lubię ,, zwariowane ,, gotowanie. Planuję jedno- potem robie drugie. Wyjęłam górne udka by je udusić z młodą kapustką. A potem natarłam solą i mieloną papryką i pozbierałam wszelkie rodzaje papryki jakie miałam .

Udko z kurczaka otulone papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko z kurczaka otulone papryką

 

  • 2 górne kawałki z ćwiartek kurczaka
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżki płatków z papryki ( płaskiej)
  • 1 łyżka pasków papryki marynowanej
  • 1/6 świeżej papryki czerwonej
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 szklanka wody
  • tymianek świeży kilka gałązek

 

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka otulone papryką
Umyte i osuszone udka z kurczaka posolić i posypać mieloną papryką słodką i ostrą. Delikatnie wetrzeć przyprawy w mięso i odłożyć na 15 minut.

Pokroić w paski świeżą paprykę.

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka z obu stron.

Dorzucić płatki paprykowe , świeżą paprykę i konserwową paprykę.

Zalać woda .Przykryć i dusić ok. 30 minut uważając by sos za mocno nie odparował.

Gdy kurczak jest już miękki doprawić sos cukrem , wrzucić gałązkę tymianku , przykryć i chwilę dusić. Podawać z kleistym ryżem i neutralną smakowo surówką ( sałata z podstawowym dresingiem, ogórki pokrojone na paski i tylko posolone itp.).
Udko z kurczaka otulone papryką
Natrzeć mieso mieloną słodką i ostrą papryką -posolić i uszykować świeżą- marynkwaną paprykę i płatki z papryki
Udko z kurczaka otulone papryką
Obsmażyć na rumiano mięso- dorzucić papryki
Udko z kurczaka otulone papryką
Podlać zarumienione mięso bulionem i dusić pod przykryciem
Udko z kurczaka otulone papryką
Dołożyć gałązkę tymianku i chwilę dusić- doprawic do smaku sos