Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso z kurczaka marynowane w czosnku i majonezie z przyprawami jest bardzo smaczne, aromatyczne i soczyste z chrupiącą skórką.

Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie
Do miseczki włożyć majonez, dodać przyprawę jarzynka, pieprz, olej, mieloną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, włożyć do marynaty i pozostawić przynajmniej na 2 godziny. Następnie razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody lub oleju i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut w temp 190 stopni.
Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie
Do majonezu dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek
Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie
Wszystkie skadniki razem dokładnie wymieszać
Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie
Umyte mięso włożyć do marynaty i pozostawić na kilka godzin
Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie
Razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym