Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Rosyjski szaszłyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso powinno być dobrej jakości i przerastane tkanką tłuszczową, żeby nie wyschło podczas grillowania.

Rosyjski szaszłyk Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosyjski szaszłyk

 

  • 1 kg. mięsa wieprzowego, wołowego, cielęciny, jagnięciny lub z kurczaka
  • 6 średnich cebul (pokroić w krążki)
  • 4 ząbki czosnku (pokroić w cienkie plastry)
  • 10 jagód jałowca (nagnieść, tak żeby pękły)
  • 1,5 l piwa
  • 4 liście laurowe
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Rosyjski szaszłyk
► Mięso najlepiej pokroić w 3-4 cm wielkości kostkę. W naczyniu ułożyć na przemian warstwami mięso i cebulę z przyprawami. Przykryć i wstawić na 60 minut do lodówki.

► Następnie do naczynia z mięsem wlać piwo, wszystko dobrze wymieszać i co najmniej 3 godziny w lodówce marynować (można dłużej marynować). Dwie godziny przed grillowaniem wyjąć marynowane mięso z lodówki i nabić na przemian z cebulą na metalowe szpikulce. Grilować na gorącym grillu. Podawać z sałatką
Rosyjski szaszłyk
Rosyjski szaszłyk
Pokrojone i marynowane mięso nabić na przemian z cebulą na metalowe szpikulce.