kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz drobiowy z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz można robić na wiele sposobów. Ja często dodajemy warzywa , tym razem z kalarepką w sosie pomidorowym.

Gulasz drobiowy z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z kalarepką

 

  • 1/2 kalarepki
  • 350 gram piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 litra gorącej wody

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z kalarepką
Kalarepkę obieramy i myjemy, kroimy w kostkę.
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę.
Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy przyprawy.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso, przekładamy do garnka z gorącą wodą. Na tej samej patelni smażymy cebulę i czosnek, dokładamy do garnka z mięsem.
Wkładamy pokrojoną kalarepkę i gotujemy około 30 minut , aż mięso będzie miękkie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy razem przez chwilę.
Gulasz drobiowy z kalarepką
Obraną i umytą kalarepkę kroimy w niedużą kostkę.
Gulasz drobiowy z kalarepką
Umyte i osuszone mięso kroimy w niedużą kostkę.
Gulasz drobiowy z kalarepką
Do pokrojonego mięsa dodajemy przyprawy i mieszamy.
Gulasz drobiowy z kalarepką
Pokrojone mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju.