Sposób przygotowania:
Udziec jagniecy pieczony z ziołami
Pomysł na świąteczną pieczeń dla czteroosobowej rodziny, genialny! Jagnięcinę owszem ciężko zepsuć ale jak każde delikatne mięso nie lubi nadmiaru przypraw.
Zaczynamy od wywaru. Zagotowujemy wywar z dodatkiem pęczka mięty i tymianku. Cebule obieramy i opalamy nad gazem na bardzo ciemno. Wrzucamy do wywaru.
Teraz zabieramy się za udźce. Należy je umyć, wysuszyć i natrzeć niewielką ilością soli morskiej, w zależności od tego czy soliliśmy wywar. Jeśli soliliśmy jak rosół udźców już nie solimy.
Obieramy czosnek, dzielimy na ząbki. Gałązki rozmarynu odrywamy od głównej łodygi i dzielimy na 4 części każdą, powinny mieć dł około 2 cm.
I teraz zabawa-:) każdy udziec nakłuwamy około 20 razy ostrym nożem na ok 1.5 cm. W otworki wkładamy po kawałku gałązki rozmarynu i po ząbku czosnku.
Pieczeń powinna wyglądać jak świąteczna pomarańcza naszpikowana goździkami.
Wkładamy ją ostrożnie do wywaru, uprzednio przestudzonego i siedzi sobie grzecznie całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, dajmy jej choć 4 godziny.
Rano wyciągamy mięso z wywaru, kładziemy na papierowym ręczniku i lekko osuszamy. Posypujemy pieprzem z każdej strony.
Wkładamy do leżącego na blasze rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy!!
Pieczemy w temperaturze 170 st C 1/2h a następnie folię rozcinamy [dlatego blacha] i pieczemy jeszcze pół godziny do zrumienienia mięsa.
Ja w tym czasie dorzucam do pieczeni lekko podgotowane połówki ziemniaków lub surowe ziemniaki Rooster, które pieką się jak szatan w mgnieniu oka. Pachną ziołami i nabierają smaku mięska.
Z czym pieczeń jagnięca?
Obowiązkowo na wyspach z cebulowym
chutneyem, z kieliszkiem dobrego czerwonego Medoc-:)
A przede wszystkim z przyjemnością-:)
Zaczynamy od wywaru. Zagotowujemy wywar z dodatkiem pęczka mięty i tymianku. Cebule obieramy i opalamy nad gazem na bardzo ciemno. Wrzucamy do wywaru.
Teraz zabieramy się za udźce. Należy je umyć, wysuszyć i natrzeć niewielką ilością soli morskiej, w zależności od tego czy soliliśmy wywar. Jeśli soliliśmy jak rosół udźców już nie solimy.
Obieramy czosnek, dzielimy na ząbki. Gałązki rozmarynu odrywamy od głównej łodygi i dzielimy na 4 części każdą, powinny mieć dł około 2 cm.
I teraz zabawa-:) każdy udziec nakłuwamy około 20 razy ostrym nożem na ok 1.5 cm. W otworki wkładamy po kawałku gałązki rozmarynu i po ząbku czosnku.
Pieczeń powinna wyglądać jak świąteczna pomarańcza naszpikowana goździkami.
Wkładamy ją ostrożnie do wywaru, uprzednio przestudzonego i siedzi sobie grzecznie całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, dajmy jej choć 4 godziny.
Rano wyciągamy mięso z wywaru, kładziemy na papierowym ręczniku i lekko osuszamy. Posypujemy pieprzem z każdej strony.
Wkładamy do leżącego na blasze rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy!!
Pieczemy w temperaturze 170 st C 1/2h a następnie folię rozcinamy [dlatego blacha] i pieczemy jeszcze pół godziny do zrumienienia mięsa.
Ja w tym czasie dorzucam do pieczeni lekko podgotowane połówki ziemniaków lub surowe ziemniaki Rooster, które pieką się jak szatan w mgnieniu oka. Pachną ziołami i nabierają smaku mięska.
Z czym pieczeń jagnięca?
Obowiązkowo na wyspach z cebulowym
chutneyem, z kieliszkiem dobrego czerwonego Medoc-:)
A przede wszystkim z przyjemnością-:)
Babciagramolka
kaja
Więc na Święta koniecznie odwiedź dzieci w UK a ja zapraszam również do siebie-:)
A skoro masz dzieci w Anglii to może podrzucisz jakiś ciekawy przepis na pasternak?-:)) Jest tu tego masa, za to pietruchy brak!!!!
Znalazłam już powojenną jarzynkę z tego warzywa, która nie wyglądał apetycznie oraz nowocześnie- frytki...Proszę o pomysły-:)))))
Babciagramolka
Pisałam Ci na PW co robie z pasternakiem a jak będą jutro dzwonić to spytam zięcia co On jeszcze z tym pasternakiem robi
agabi22
Buniu ja pospolita kobita na macierzyńskim, też nie kupuję jagnięciny codziennie, nie kupuję jej nawet raz w tygodniu:) Ceny jagnięciny są baaardzo wysokie, a szkoda bo uwielbiam :(
Babciagramolka
- zupa krem z grzankami na bulionie drobiowym lub warzywnym
-puree z samego pasternaku
-puree z pasternaku z ziemniakami
-puree z pasternaku z patatami
-pieczony pasternak do pieczeni wołowej
-chipsy z pasternaku
-- ugotowany pokrojony w plastry - panierowany w jajku i mące lub bułce tartej i smażony
-placki tak jak ziemniaczane
-jakiś chetnej z pasternaku ( Christmas Chutney ) zdaje sie że to z marchewkami )