kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Udziec jagniecy pieczony z ziołami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

troszkę nowocześniejsza wersja klasycznego angielskiego udźca jagnięcego, pyszna, nie da się jej zepsuć-:)

Udziec jagniecy pieczony z ziołami

Składniki:

Udziec jagniecy pieczony z ziołami

 

  • dwa porządne, po około1.5- 2 kg udźce jagnięce

 

  • doniczkach lub świeżo ściętych co o tej porze trochę trudne, czyli rozmaryn, mięta i tymianek

 

  • czosnku obrane i podzielone na ząbki, im mniejsze ząbki tym lepsze, więc nie kupujemy ogromnych

 

  • 2 średnie cebule
  • 20 dkg słoniny

 

  • 5 l dobrego wywaru mięsnego, najlepiej z kości szpikowych i warzyw do rosołu bez kapusty

 

 

  • Potrzebny będzie również rękaw do pieczenia oraz ostry nożyk do nakłuwania mięsa.

Sposób przygotowania:

Udziec jagniecy pieczony z ziołami
Pomysł na świąteczną pieczeń dla czteroosobowej rodziny, genialny! Jagnięcinę owszem ciężko zepsuć ale jak każde delikatne mięso nie lubi nadmiaru przypraw.
Zaczynamy od wywaru. Zagotowujemy wywar z dodatkiem pęczka mięty i tymianku. Cebule obieramy i opalamy nad gazem na bardzo ciemno. Wrzucamy do wywaru.

Teraz zabieramy się za udźce. Należy je umyć, wysuszyć i natrzeć niewielką ilością soli morskiej, w zależności od tego czy soliliśmy wywar. Jeśli soliliśmy jak rosół udźców już nie solimy.

Obieramy czosnek, dzielimy na ząbki. Gałązki rozmarynu odrywamy od głównej łodygi i dzielimy na 4 części każdą, powinny mieć dł około 2 cm.

I teraz zabawa-:) każdy udziec nakłuwamy około 20 razy ostrym nożem na ok 1.5 cm. W otworki wkładamy po kawałku gałązki rozmarynu i po ząbku czosnku.
Pieczeń powinna wyglądać jak świąteczna pomarańcza naszpikowana goździkami.

Wkładamy ją ostrożnie do wywaru, uprzednio przestudzonego i siedzi sobie grzecznie całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, dajmy jej choć 4 godziny.
Rano wyciągamy mięso z wywaru, kładziemy na papierowym ręczniku i lekko osuszamy. Posypujemy pieprzem z każdej strony.
Wkładamy do leżącego na blasze rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy!!
Pieczemy w temperaturze 170 st C 1/2h a następnie folię rozcinamy [dlatego blacha] i pieczemy jeszcze pół godziny do zrumienienia mięsa.
Ja w tym czasie dorzucam do pieczeni lekko podgotowane połówki ziemniaków lub surowe ziemniaki Rooster, które pieką się jak szatan w mgnieniu oka. Pachną ziołami i nabierają smaku mięska.

Z czym pieczeń jagnięca?
Obowiązkowo na wyspach z cebulowym
chutneyem, z kieliszkiem dobrego czerwonego Medoc-:)
A przede wszystkim z przyjemnością-:)