jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 433]

Udziec z indyka ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie mięsko pieczone może być zarówno do kanapek, jak i do drugiego dania z kaszą lub z ziemniakami.

Udziec z indyka ze śliwką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Udziec z indyka ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka ze śliwką
Mięso z udźca indyczego razem ze skórą umyć i wykroić kości. Osuszyć i rozkroić na dłuższy płat tak aby można było zwinąć w roladę. Lekko rozbić i natrzeć solą ziołową, posypać pieprzem, ziołami, papryką ostrą.

Skropić oliwą z oliwek i odłożyć do lodówki na noc, wyjąć następnego dnia i ułożyć na mięsie śliwki suszone.

Zwinąć ściśle w rulon i spiąć wykałaczkami. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach około 60 minut najpierw przykryte folią aluminiową.

Pod koniec pieczenia odkryć aby się ładnie opiekło mięso.
Udziec z indyka ze śliwką
Z udźca indyczego wykroić dokładnie kości
Udziec z indyka ze śliwką
Umyć mięso i osuszyć,rozkroić na płat i rozbić lekko tłuczkiem do mięsa
Udziec z indyka ze śliwką
Posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek i dodać śliwki suszone
Udziec z indyka ze śliwką
Zwinąć ściśle z rulon i spiąć wykałaczkami
Udziec z indyka ze śliwką
wstawić do piekarnika na około 1 godziny i piec w 180 stopniach

Tagi:

danie mięso