nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Uproszczone minilangosze z dodatkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis znalazłam w gazecie, trochę go zmodyfikowałam. Wyszły pyszne!

Uproszczone minilangosze z dodatkami.

Składniki:

Uproszczone minilangosze z dodatkami.

 

  • Na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • niepełna szkl. mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • + olej do smażenia

 

  • Dodatkowo:
  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag szynki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

  • Na wierzch:
  • 1 pomidor
  • 10 dag startego żółtego sera

 

  • Sos musztardowy:
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • 1łyżeczk musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka keczupu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Uproszczone minilangosze z dodatkami.
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek, sól i cukier, a następnie wlewając powoli mleko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy je na 15 - 30 minut do lodówki, by się schłodziło. 2. Pieczarki oczyszczamy i grubiej kroimy. Szynkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy najpierw szynkę, a po chwili pieczarki, przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Sos: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy musztardy i keczup, dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. 4. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki. 5. Z ciasta formujemy niezbyt wielkie kulki, które nastęnie spłaszczamy i smażymy na niewielkim ogniu, aż się zezłocą. (Mi wyszło 9 szt.) 6. Na talerze wysypujemy pieczarki z szynką, układamy langosze. Posypujemy porcjami żółtego sera i na każdym układamy plasterek pomidora, a następnie dekorujemy sosem musztardowym.