anyżella

anyżella

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Usteczka anyżelli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka z ciasta parzonego (ptysiowego),które następnie smaży się niekoniecznie w głębokim tłuszczu.

Usteczka anyżelli

Składniki:

Usteczka anyżelli

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 80 g margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 całe jajka
  • 3+1 łyżeczki likieru anyżowego lub innego dowolnego o intensywnym zapachu( lub ewentualnie można dodać jakikolwiek aromat)
  • Dodatkowo:
  • lukier gotowy różowy w torebce lub cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Usteczka anyżelli
Margarynę zagotować z wodą,cukrem i 3 łyżeczkami anyżówki (likieru anyżowego). Zmniejszyć gaz i wsypać jednorazowo szklankę mąki.Szybko mieszając zaparzać tworzące się ciasto .Ciaso jest gotowe gdy zbije się w kluchę. Ostudzić i wmieszać w niego rozbełtane jajka.Wymieszać bardzo dokładnie.Na koniec dodać łyżeczkę anyżówki, wymieszać z ciastem. Za pomocą łyżeczki nabierać małe ilości ciasta i pomagając sobie drugą łyżeczką zsuwać na talerz z mąką.Lekko obtoczyć w mące,formować cienkie krążki,zginać w połowie , zlepiać boki na kształt ust. Smażyć z obu stron (jak pączki)na złoty kolor po10- 12 sztuk w małej głębokiej patelnio średnicy 19 cm na mocno rozgrzanym oleju(wtedy zużyjemy tylko ok.pół litra oleju).Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu ,posypać cukrem pudrem lub polukrować . Jeżeli chcemy uzyskać usteczka ze szparką to kładziemy je na tłuszcz dziurką do dołu,a jeśli chcemy pełne usta to szparką do góry.