Sposób przygotowania:
Usteczka anyżelli
Margarynę zagotować z wodą,cukrem i 3 łyżeczkami anyżówki (likieru anyżowego). Zmniejszyć gaz i wsypać jednorazowo szklankę mąki.Szybko mieszając zaparzać tworzące się ciasto .Ciaso jest gotowe gdy zbije się w kluchę. Ostudzić i wmieszać w niego rozbełtane jajka.Wymieszać bardzo dokładnie.Na koniec dodać łyżeczkę anyżówki, wymieszać z ciastem. Za pomocą łyżeczki nabierać małe ilości ciasta i pomagając sobie drugą łyżeczką zsuwać na talerz z mąką.Lekko obtoczyć w mące,formować cienkie krążki,zginać w połowie , zlepiać boki na kształt ust. Smażyć z obu stron (jak pączki)na złoty kolor po10- 12 sztuk w małej głębokiej patelnio średnicy 19 cm na mocno rozgrzanym oleju(wtedy zużyjemy tylko ok.pół litra oleju).Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu ,posypać cukrem pudrem lub polukrować . Jeżeli chcemy uzyskać usteczka ze szparką to kładziemy je na tłuszcz dziurką do dołu,a jeśli chcemy pełne usta to szparką do góry.
luna
Szeptucha