SUPERPRZEPIS

Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia

Pracochłonne . Podaję do ,,Wigilijnej zupy z karpia rodem z kresów „
Z tej porcji farszu i ciasta wychodzi 50 małych uszek .

Składniki:

Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia

 

  • 1/3 szklanki ugotowanego mięsa z karpia ( rozdrobnionego i dobrze oczyszczonego z ości )
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 10-12 łyżek mąki + mąka do podsypywania w czasie wałkowania

 

Sposób przygotowania:

Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia
Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i rozdrobnione gotowane mięso z karpia .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz . Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce . Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce . Na talerzu układać uszka i zalewać zupa rybną .