Sposób przygotowania:
Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia
Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i rozdrobnione gotowane mięso z karpia .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz . Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce . Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce . Na talerzu układać uszka i zalewać zupa rybną .
Kilmeny
Babciagramolka
Racja - powinnam te przepisy oznaczać jako semiwegetariańskie , ale takiej opcji nie ma . Mam tylko nadzieję ,że Ci którzy są wegetarianami znają zasady swojej diety i zauważą moją pomyłkę , a dla tych którzy po prostu szukają czegoś lekkiego i dla tego zaglądają w przepisy wegetariańskie przepisy przydadzą się . Sama nie mogę zmienić kategorii .Postaram się na przyszłość uważać by nie wprowadzić nikogo w błąd .
Śliweczka
Babciugramolko.Nie masz za co przepraszać i nie popełniłaś żadnej pomyłki.Przy zamieszczaniu przepisów zaznaczamy,że są to potrawy jarskie,czyli bezmięsne.A dieta jaroszów różni się od diety wegetarianów.Jeżeli ktoś tu popełnił błąd,to z pewnością nie my.