lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Uszka z grzybami - danie wigilijne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nie wiem jak u was będzie ale w tym roku postanowiłam, że w moim barszczyku czerwonym wylądują uszka z grzybkami mianowicie koźlaki suszone. Pyszny aromatyczny farsz. Już się uśmiecham mniam.

Uszka z grzybami - danie wigilijne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Uszka z grzybami - danie wigilijne

Składniki na ciasto:

 

  • 200 ml gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • koźlaki suszone 100 g

 

 

 

  • por 200 g ( bardzo drobno posiekana i zeszklona na oleju )

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami - danie wigilijne

Początek i koniec

Wykonanie ciasta na pierogi:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z łyżeczka soli. Zalewamy gorącą wodą, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka.
Farsz:
Koźlaki wkładamy do wody do małego garnka i gotujemy koło 15 minut. Przecedzamy, jeszcze raz płuczemy w gorącej wodzie.Drobno kroimy, doprawiamy sola i pieprzem. Por kroimy drobniutko szklimy na oleju przez koło 10 minut i dodajemy do grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z barszczem czerwonym.

Uszka z grzybami - Danie wigilijne
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z łyżeczka soli. Zalewamy gorącą wodą, wyrabiamy ciasto.
Uszka z grzybami - Danie wigilijne
Najlepiej szklanką wycinamy kółka , wyjdzie koło 40 szt
Uszka z grzybami - Danie wigilijne
Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy.