olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Uszka z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uszkami z grzybami to nie tylko wspaniały dodatek do czerwonego barszczu ale przede wszystkim do zupy grzybowej.

Uszka z grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Uszka z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami
Grzyby po opłukaniu przekładam do miseczki, po czym zalewam je wrzątkiem i zostawiam na co najmniej 6 godzin. Następnie grzyby gotuję, po czym studzę i bardzo drobno siekam. Grzyby łączę z drobno pokrojoną oraz podsmażoną cebulą, a następnie podsmażam całość. Przygotowany farsz doprawiam solą, Vegetą i pieprzem, po czym dodaję bułkę tartą i całość dokładnie mieszam. Mąkę, jajko oraz sól zagniatam stopniowo dolewając wodę. Następnie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Na posypany mąką blat kładę ciasto, po czym rozwałkowuję je. Na wycięte za pomocą kieliszka krążki nakładam łyżeczkę farszu, a następnie zlepiam brzegi ciasta. Uszka gotuję w osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną.
Uszka z grzybami
Mąkę, jajko oraz sól zagniatam stopniowo dolewając wodę. Następnie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.
Uszka z grzybami
Na posypany mąką blat kładę ciasto, po czym rozwałkowuję je.