Sposób przygotowania:
Uszka z grzybami wg Babcigramolki
Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i zmielone ( ugotowane ) grzyby suszone .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz . Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce . Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce . Zostawić do ostygnięcia . Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim uszka na rumiano z obu stron . Na talerzu układać uszka – zalewać gorącym barszczem czerwonym . Uszka można zrobić , ugotować i usmażyć wcześniej – zamrozić , a w Wigilię rozmrozić i podgrzać na patelni . Jeśli ktoś woli uszka tylko gotowane ( bez podsmażania ) może je zamrozić takie .
msewka
elzbieta8960
Babciagramolka
Pewnie ,że można surowe też - tylko trzeba pilnować żeby się nie stykały bo się skleją .
mimi-miki
marietta
dusia30