Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

 

  • Farsz
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 szklanki suszonych grzybków
  • 1cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • oliwa
  • Sól pieprz

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • Szczypta soli
  • 1,2 szklanka ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą
Ciasto: do malaksera wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy około 2-3 minuty.

Kapustę gotujemy, odcedzamy. Grzybki zalewamy wodą i gotujemy z kostką rosołową przez około 25 minut. Odcedzamy. Cebulkę obieramy, drobno kroimy, podsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki mielimy w maszynce przez duże sitko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy (wykrawamy za pomocą kieliszka małe krążki bądź używamy formy do uszek) Nakładamy farsz i zalepiamy uszka. Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Smacznego
Wigilijne uszka z grzybami i kapustą
Ugotowane grzybki mielimy za pomoca maszynki bądź drobno kroimy
Wigilijne uszka z grzybami i kapustą
Ugotowaną kapustę odciskamy i mielimy, dodajemu cebulkę
Wigilijne uszka z grzybami i kapustą
Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku
Wigilijne uszka z grzybami i kapustą
Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na formę, nakładamy farsz