wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Uszka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uszka z pieczarkami niekoniecznie do zrobienia na święta, ale smakują podobnie. Doskonałe jako dodatek do barszczu ale także jako osobne danie.

Uszka z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z pieczarkami

 

  • Farsz: pół kilograma pieczarek, mała cebula, sól i pieprz, łyżeczka oleju do smażenia
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki,ok 1,5 szklanki ciepłej wody
  • dodatkowo łyżka oleju i 1 cebula

Sposób przygotowania:

Uszka z pieczarkami
Pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć aż woda odparuje, na koniec doprawić sola i pieprzem dość intensywnie. Przełożyć do miski i ostudzić. Z podanych składników ugnieść ciasto w razie potrzeby zwiększyć ilość mąki lub wody, ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do wałka. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Literatką wycinamy koła. Na każde kółeczko nakładamy po łyżeczce farszu, sklejamy na pół jak pieroga, następnie sklejamy końce "rogów" do siebie np. na palcu wskazującym. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek rzucić uszka, przemieszać od spodu delikatnie i gotować na wolnym ogniu aż wypłyną. Przełożyć na durszlak i przelać zimna wodą. Przełożyć na talerz jedno obok drugiego. Cebulkę zeszklić na patelni i polać gotowe uszka.
Uszka z pieczarkami
Cebulkę pokroić i zeszklić ze startymi pieczarkami na tarce o grubych oczkach
Uszka z pieczarkami
Ciasto rozwałkować na cienki placek i literatką wyciąć kółka
Uszka z pieczarkami
na wycięte koło wyłożyć po łyżeczce farszu
Uszka z pieczarkami
skleić na pół, dokładnie skleić ranty, następnie skleić rogi pierożka by powstało uszko

Tagi:

ciasto