Sposób przygotowania:
Uszka z pieczarkami
Pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć aż woda odparuje, na koniec doprawić sola i pieprzem dość intensywnie. Przełożyć do miski i ostudzić. Z podanych składników ugnieść ciasto w razie potrzeby zwiększyć ilość mąki lub wody, ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do wałka. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Literatką wycinamy koła. Na każde kółeczko nakładamy po łyżeczce farszu, sklejamy na pół jak pieroga, następnie sklejamy końce "rogów" do siebie np. na palcu wskazującym. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek rzucić uszka, przemieszać od spodu delikatnie i gotować na wolnym ogniu aż wypłyną. Przełożyć na durszlak i przelać zimna wodą. Przełożyć na talerz jedno obok drugiego. Cebulkę zeszklić na patelni i polać gotowe uszka.