Sposób przygotowania:
Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)
Grzyby zalać ciepłą wodą i moczyć 15 minut. Odcedzić. Obrać , umyć i osuszyć włoszczyznę. Zrumienić na suchej patelni jak do rosołu ( razem z włoszczyzną opiec pół cebuli do uszek ). Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i szczyptę soli) i gotować 20 minut. Wyjąć włoszczyznę , a wrzucić grzyby. Gotować 30 minut na małym gazie. Wyłowić grzyby i 3/4 z nich pokroić w paseczki, a resztę odłożyć. Grzyby pokrojone w paseczki przełożyć do wywaru. Zagotować. Doprawić zupę do smaku maggi. Odłożone grzyby i pół zrumienionej cebuli zmielić. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Mąkę osolić i zaparzyć wrząca wodą . Zagnieść ciasto . Wałkować podsypując mąką .Wycinać kółka małym kieliszkiem ( ja robię to takim do jajek na miękko ). Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i lepić uszka - - układać na wysypanej mąka tacce lub lnianej ściereczce. Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju . Uszka gotować 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by się nie stykały ze sobą i nie skleiły. Ostudzić . Podsmażyć uszka na rumiano . Zupę podawać w bulionówkach wrzucając do niej rumiane uszka. * W wersji całorocznej zaprawiam zupę śmietaną. ** Z tych proporcji wychodzi ok. 3 szklanek zupy i 35 uszek. *** Jeśli zostanie trochę farszu -wrzucić go do kapusty z grzybami i wymieszać doskonale wpłynie na jej smak.